Wednesday, December 22, 2010

Mana lagi cantik bila pempuan bermekap atau tidak bermekap?


Salam semua.. Jangan risau, aku tak mungkir janji punya la. 5 blog yang akan tepilih, akan aku canang kat blog aku ni. Akan ku review selepas ni. Kita relax dulu.Haha. Mana lagi mantap, pempuan yang bermekap atau tidak bermekap?. Bukan apa kan, certainly, memang bila pempuan bermekap ni dapat la tutup-tutup tang jerawat jeragat dan bintik-bintik hitam kat muka kan, memang nampak cantik kan. Tapi cantik kejap je la. Bila mekap dah buang, dah basuh, hahhh, hamik kau!. Terserlah semua cacat cela kat muka. Silap-silap, bisul pon ada kot. Haha.

Bermekap memang la menyerlah. Gila kau tak cantik. Dah berhias-hias lame dalam bilik dok mekap berjam-jam, takkan tak cantik pulak. Mesti ada perbezaannya kan. Tapi sementara je la. Tak kan la kalau duk umah pon nak bermekap jugak. Ingat ape? Berlakon drama Spa Q atau Manjalara ke hape. Biar la cantik secara semulajadi. Tanpa mekap tang sini tang sana!. Baru la nampak keayuan dan kemanisan. Bak kate orang, ‘Natural Beauty’. Baru la feel!. Haha.

Nak jadikan cerita. Aku kadang-kadang tak berkenan tengok pempuan bermekap ‘over confident’ dan syok sendiri. Maksud aku, mekap main tala ikot suka. Mekap tak kene ngan rupa. Lipstik kat bibir merah menyala cam cili. Pakai bulu mata palsu panjang-panajng. Pakai bedak tebal giler sampai nampak ada la dalam 20 layer kat muka tu!. Huiiishhhh, mak bapak nengok pon naik nyampah kot. Haha.



Cuba kalau tanpa mekap kan, haaa…baru la ada kelas!. Baru la boleh ushar wajah sebenar seseorang gadis tu macam mana kan. Tapi kadang-kadang pon, nampak jugak la mata tu cengkung dan sembam cam sebulan tak tido. Macam tak bermaya la plak. Hahaha.

So, apa pendapat korang???.. korang lebih prefer yang mana, bermekap atau tidak bermekap???.. Betul ke pempuan cakap, keyakinan akan ada bila bermekap, dan rasa sebaliknya bila tidak bermekap???..

p/s : Mekap sekadar alakadar itu bagi aku bagus, tapi kalau dah mekap ‘over excited’, tak ‘excited’ plak orang nengok!.

p/s : Masih sedang memilih 5 pengomen terbaik entri sebelum ni, untuk di REVIEW!!!

42 kata-kata pedas:

Siti Wardah said...

x semestinya la kalau bermekap tu keyakinan akan ada . sbb aku bkn jenis suka make up . hhuahuahua . tapi tetap gak yakin :D

Ayuu said...

semua bermula dari dalaman wanita tu sendri rite?
lelaki mana yang tak pandai melihat.
make up tak utama. kan3 :)

Ayuu said...

semua bermula dari dalaman wanita tu sendri rite?
lelaki mana yang tak pandai melihat.
make up tak utama. kan3 :)

Ayuu said...

semua bermula dari dalaman wanita tu sendri rite?
lelaki mana yang tak pandai melihat.
make up tak utama. kan3 :)

Ayuu said...

semua bermula dari dalaman wanita tu sendri rite?
lelaki mana yang tak pandai melihat.
make up tak utama. kan3 :)

Aisyah Taib said...

hahah i sebagai perempuan, prefer make up kot. tapi kalau i takde la over exited an.
sbb i ada abg2 yang suka kutuk pmpuan2 yg makeup tebal2 nih. so, i hanya guna lipstik n eyeshadow. enough kot klu macam tuh kan. hehe

*nice entry :)

Myra Ayreen said...

pada saya lah kan ..

mengakui yang memang saya pakai mekup ..

sebab tuntutan kerja .. but selain tu kan .. menarik ..

menipu kalau ade perempuan yang cakap TAK SUKA MEKUP ... sebab perempuan ni .. dia memang suka PERHATIAN ..

tapi jangan terlampau .. kalau mekup setakat nak cover JERAWAT .. sampai berlapis lapis .. dah sebijik cam BADUT ..

so mekup cuma natural sahaja ..

bukan macam nak pergi KELAB MALAM ...

huhuhu ..
p/s : kalau orangnya cantik pakai apa pun .. tetap cantik .. sume cantik .. ALLAH dah jadikan macam tu :p

-iEkA DaRLink- said...

aku mekap kalo betol2 pegi town or kenduri kawen je. menyampah betol tengok ade pompuan nak pegi kedai dalam kampung pon nak mekap tebal2. sarung tudung je sudah.

cacing said...

ha kalo yang ni, cacing lagi prefer perempuan tu natural beauty... takyah la makeup macam badut royal of London tu... menyemak je... bulu mata panjang macam penyapu... pp merah macam bontot cipanzi.. lipstick merah macam tanda awas tu.. haish.. rimas tol!

aye-na said...

org ckp, cantik sebenar sorg pmpuan tu time dia br bgn tido..hehe..natural beauty..i'll go with without makeup..

Encik Ska said...

tidak bermekap! haha :)

Nur Amira Ramli said...

x prnh merasa dimekap.. huhu.. stakat bedak, n lip ice ckup kot. slalu wt cm 2 jek. :)

myravea said...

wiwiwi..betul betul betul..kalau nak make up pon, jangan over over gitu naik merah mata tengok..ngehehe..simple mke perfect! :D

nur dhiya' aida said...

without any make-up is the best..
heee
natural beauty la yg terBAEK!!

saya_arief said...

tidak menggemari mereka yang mekap tebal2..
;p

luvly mya said...

makeup ikut keperluan laa, duk umah makeup?erkk..haha. tapi makeup pun light2 dah ar kan.hihi

HaniDarla said...

mestilah tak bermake-up.
alasan : senang, nanti leceh lahh nak remove makeup semua tu and more look natural.dpt pupuk sikap confident dengan diri kita yang sebenar nya :)

Shukjessa said...

tak mekap.

sebab kalo dah jadi isteri, bley konpem ke diorg nak mekap dlm rumah? yak adooo nyee...

so better amek yg tak mekap. mmg lah nampak tak bermaya, kurang ceria dan bla bla bla tapi yang pasti itu lebih natural, kalo itu kita boleh terima, bila dah mekap of coz lagi boleh terima.

cuma jgn terlebih2 la yek, sampai nak cucuk botox la, brontox la, nak tegangkan sane, sini, kalo dah TUA tu TUA lah juga, lumrah kehidupan.

nanti bila dah meninggal, takde nye orang nak mekapkan style ala-ala CT? Garnier? hahaha, takde maknenye. orang sumbat dengan kapas ada la then tutup dengan kain kapan.

heheh takot kalo selalu sgt tengok mekap tebal, nanti pas kawen bangun tido terkejut tengok bini muke tak mekap, haha =p

mamamu nama diberi said...

hurmmm...
sayerp pown xbrape suke mekap2..
tapi da tue bangke ny slalu kne sound ngan my mum sbb selekeh+srabut+comot sgt...
die kate x feminin..
mksud mekap d cni..
at leasat tepek bedak+lip ice+maskara..
tp nk wat cane..
mmg sayerp malas nk pkai bnde2 ny..
buang mase.. dah r org nk cpat ny.. hahaha...

tapi ape pown.. tyme stadi.. if ade sesuatu yg pnting..
mcm presentation ke, exam ke..
sy akan mekap..
sbbnye d ctu sumber keyakinan sayerp..
x cye?
tpi kyataan tuh..

cik EPAL said...

alaa kalau pempuan cantik muka bangun tido pon lawa macam LS tu :D

Afiq Din said...

aku suke yg tanpa mekap...
natural.. nti klu kawen xpayah la buang duit beli brg mekap tuh...

momochan said...

momo prefer tak bermakeup . kalau makeup nampak sangat lalalla palsunya. tapi kalau setakat ala kadar makeupnya ok la.

lagipun natural beauty kan lagi 100% original lawa....
:)

SyahmiFikri said...

memilih yg make up lite2 jer..

baru berselera koet.. huahua

Miya Omar said...

well, it's up to tuan badan dia jugak. if she feel she is more beautiful with make up, she can do so but kalau over pun maybe orang lagi geli nk tgk.

DanieL AdiE said...

inner beauty is crucial!

tu yg penting kn bro...

Latest Entry:
http://danieldeadie.blogspot.com/2010/12/miracle-does-exist.html

iqbalhakimi said...

haha..aku suka yg natural beauty..yang tu baru cair..

warning:
asal amek gambar awek aku nie?..haha

Nina Zam. said...

ada yg cakap tak pakai mekap lagi cantik. tapi kalau perempuan cukuplah kot pakai bedak tutup apa yg patut. lepas tu pakai eyeliner. cukup lah tu. hehe.

Bazilah said...

mana lagi cantik lisa ke lisa? hehe, lagi suka natural beauty ;)

inipaencomot said...

aku suka tgk perempuan cantik
xkisah la mekap ke tak mekap ke
yg penting budi bahasa and perangai tu jaga
jgn muka je suci, perangai cm haram J
hohoh

:p

The Sharkox said...

Ni apahal ko letak gambo awek aku tanpa kebenaran aku ni? ni yang aku nak marah ni syafiq..

haha..

lisa kalau mekap macam joker pun aku sanggup...

mashiemeru said...

setuju yg arif!!~
pe yg tuhan bg tu la yg terbaik..hehe,mekap la kadar or ringan2 jer,xsalah...

aien.. said...

due due cantik..
cube korang piker kejap..kalau muke die memang cantik kan..die tak pakai satu mekap pun memang dahh azali cantek..n kalau mekap pulak..mekap boleh membantu seseorangtu nampak lebih menarik..walaupun die tak cantik..so..due due cantik..kan..
tapi kalau nak lebih cantik..mekap kott..

Xanaster Zak said...

aku ske pempuan yg tak mekap... macam gf aku... tak mekap pn cun.. die tak penah mekap sbb dah ok tanpa mekap... whahaha... (sori ar eksaitet skit :P)

bardboo said...

natural beauty lg menarik kot..huhu..mekap tu kdg2 jela..ms special occasion..

miszATIN said...

Hamboiii eko cakap takde insurans ehh..
Betol la kata eko tuh nak mekap jangan over..
pompuan kan suke pada kecantikan, ade pahem ?? haha =)

zAty si gAdis riAng !! said...

aku suka tgk perempuan mekap comel2! hehe.. tp kalo over, nahaslah, aku kutuk terok2, tp dlm hati lah. haha

tapi kalo perempuan tuh tak mekap tapi cantik kemas bergaya, lagi aku suka tengok! hehe.. natural beauty kan.

Mya Myra said...

mekap cantik2 untuk sape??untuk laki jgk..tpu la klau org kata rupe x pnting..abez klau mke kaler biru mcm avatar ang nk??kalau dah berkawah sana cni msti la tacap cket kn..haha tp cm aku plak mekap time kje n kua jln2 xnk kasi mke sembab x mndi..(kntoi sudah)lalalala abaikan part tu

Cikin said...

kalau nak sidai kain pon make up ,
ada yg tak kena laa tu . heehee .

tak salah nak make up .
tapi kalau over , org laen meluat tgk nnti (:

jeng jinggo said...

x pakai mekup la br best bro....baru cun!!! pompuan makeup2 ni gua x layan beb :P

liyanaziz said...

suka pakai eyeliner & lip gloss je.. kalau rajin tambah blusher cket2.. taraaaaaaaaa,,, siap!

ZWAN SABRI said...

Untuk gurls yang chantek tu, rasanya x perlu dah kowt nak mekap2..
Klaw gurls yang kurang chantek tu, harus kowt untuk bermekap mekap.. hehe..

nenek comeL said...

saye xsuke make up.....
hahahaaaa
sebab ianya suatu yang melecehkan buat saye...

cantik make up?? owh..itu sekejap sahaja.. saya lebih suka cantik di dalam... hehe make up tebal2 pon xpe...