Monday, August 2, 2010

Jenis-Jenis Kamera Lomo




Haaaa...bagi yang nak tahu atau yang teringin nak tahu tentang kamera lomo nih..senang cite biar aku cite serba sedikit.Aku akan cite r pasal fungsi setiap kamera yang aku paparkan kat bawah nih sekali ngan gambar-gambar kamera lomo nih.. Kamera Lomo nih sebenarnye ada banyak. Setiap kamera yang dijual ada fungsi atau efek masing-masing. So ikut citarasa korang la suka efek yang mane, then korang beli, pastu try snap..haha.. Lain orang lain citarasa kan.. Cuba dulu baru tahu.

Tapi yang pasti Kamera Lomo nih jenis yang oldschool sket.. Skang kan orang suka main kamera Digital cam SLR.. Tapi ada gak geng yang ikot Lomografi nih.. Back to Oldshool wor..huhu.. aku pon salah seorang pengikut..hehe

Yang pasti duit korang xde r hangus beribu-ribu pon kalau nak memiliki setiap kamera lomo nih, sebab ianya dijual pada harga yang sangat murah dan cukup berpatutan... gerenti tak habis duit punye pon. Dalam RM 300 da cukup la sangat nak beli sebijik kamera lomo nih.. mane-mane pon misalnye, Fish eye ke, Holga ke, Diana ke.. sume leh dapat punye..

Meh aku tunjuk serba sedikit kamera lomo yang tengah meletop skang nih kat pasaran :


Diana F+
Efek kaler yang terhasil memang lain dari digital.. dengan tona kaler biru yang sangat menyerlah pada paparan output.


Oktomat
Dalam 1 kali jepret akan tampil menjadi 8 foto kecil dalam 1 g Lomographic Pop 9 Dengan 1 kali jepret akan tampil menjadi 9 foto kecil dalam 1 paparan foto.


Holga
Kamera holga nie output dia laen macam sket cam ada grain film effect ngan BC (Black Corner).


Frogeye
Kamera ini tetap dapat digunakan meski di dalam kolam renang/air tanpa casing khusus. Itu sebabnya kamera jenis ini disebut frogeye atau mata katak. Kamera ini sekarang tidak diproduksi lagi (dead stock).


Color splash
Hasil foto dengan menggunakan kamera lomo jenis colorsplash akan bermain dengan warna. Warna yang tampil difoto belum tentu sesuai dengan warna asli. Kamera ini seringkali digunakan untuk acara di malam hari.



Fujifilm Instax Mini 7s All White
Kamera ini sama fungsi macam Polaroid, terus boleh kuar Output,Kamera ini guna Intant Filem. Tapi harga filem dia agak mahal la jugak (RM 25 untuk 10 keping output)..mahal mahal..


SuperSampler
Dalam hasil 1 foto yang tampil, terbagi menjadi 4 bahagian.



Action Sampler
Hasil foto Lomografi yang dihasilkan dengan kamera action sampler adalah foto dengan bentuk 1 foto terbahagi 4 bahagian.



Fish Eye
Kamera pocket dengan lensa fisheye. Cakupan pandangan 170 darjah. Hasil foto berbentuk bulat seperti mata ikan. Kamera LOMO FISHEYE ada 2 jenis, yang jenis pertama atau sering disebut fisheye1, dan jenis kedua atau sering disebut fisheye2. Beza antara dua jenis ini adalah, yang jenis kedua view findernya sudah cembung, jadi kita dapat tahu bagaimana hasil gambarnya. Dan juga sudah dibekali dengan mode Bulb dan Multiple Exposure.

14 kata-kata pedas:

SyafiQ Bleszynski said...

saya punye Golden Half ngan Holga Twin Lens 135BC..huhu

Ikah said...

nice.nice info.thanks sharing.

kurosaki said...

yg mne murah? aku nk beli

SyafiQ Bleszynski said...

ko try diana f+ shah, harga dalam 298. xpon fish eye2, harga 288..

tapi kan sume kamera nih bawah 300 jugak wor..

s.u.h.a said...

aku ada instax mini. tp sgt interested nak beli holga or diana. thanks for the info ^____^

kimihamura said...

suke lak ai..nak rembat diana ngan fish eye r.. =)

siti salwanie said...

salam, nak tanye..kat mane ek senang nak dapat benda2 ni ngan harga murah cmtu ? :)

lyssa said...

lawaaaaaaa !
ckew ckew .
tad anew nyek nk dpd cam nee sumee . .

Alvrina Avia said...

mna nak dpt cam lomo murah awh???

Alvrina Avia said...

mne nk dpt cam lomo price lam rm100 awh??

Nurliah Hikaru said...

kedai mana ye yang available nak beli kamera tu sume? area KL?
*tak pernah jumpe ponn

nadia said...

bole tanya tak kat mna bole dpt kamera ni ek ?

karipapsayur said...

cool!

ikha ^_^ said...

nice camera.. :)